A magazine

The Ambiente quarterly that we compose from behind the scenes information, recipes, interviews and news reports. Pick up your copy (in Czech) in any of our concepts or download it here.

  • K výčepu!

    Číslo 31 / zima 2019

    K výčepu!

    Jak vznikal nový výčep v Lokálu Dlouhááá a čím je tak převratný? Vysvětlí vám to Lukáš Svoboda 02 osobně. Kam si plave český kapr? 06 O jeho stavu a kondici jsme si povídali s dodavateli. “chovateli” i rybáři. Představíme vám šéfkuchaře Café Savoy Františka Skopce 04 a nabídneme dort Jesenka z Esky 09. Aktualizaci interiéru Našeho masa jsme probrali přímo s dvojicí designérek 01, a když už jsme u masa, předložíme vám recept na vyhlášené carpaccio z Kantýny 07. Bonus: Jak se obědvá v nejlepší restauraci světa?

    Stáhnout PDF

    K výčepu!

    Číslo 31 / zima 2019
  • Houby!

    Číslo 30 / podzim 2019

    Houby!

    Jak je loví profesionální houbař a jak spolupracuje s kuchaři? Juraj Macúch 06 vám to objasní, a ještě vyvrátí pár zažitých houbařských mýtů. Podzim je též vína čas, a tak pro vás Jan Čeřovský vybral šest moravských vinařů 08, u kterých si můžete doplnit zásoby. Až budete mít nakoupeno, osvěžte se třeba březovou mízou z Euforie 02. Jak se vyrábí, ukáže naše reportáž. Bonus: Rozhovor s létající výčepní Lucií Janečkovou 04 + co podniknout s fenyklem 03 (i pokud zrovna nekojíte).

    Stáhnout PDF

    Houby!

    Číslo 30 / podzim 2019
  • Tři čuníci jdou

    Číslo 29 / léto 2019

    Tři čuníci jdou

    Vezmeme vás na výlet za chovateli čestru a přeštíků 08, pak popojedeme do jihočeského Sudkova dolu, kde Ivo Laurin 03 vyrábí svůj cider Utopia. V Plzni se potkáte s Terezou Mayerovou 02, která šéfuje Lokálu U Caipla. Šéfkuchař Martin Štangl 01 vám poradí, jak si vychutnat cuketu i její květ a Martin Matys z Brasileira 11 U Zelené žáby pro vás má báječně svěží letní dezert (ano, je tam zmrzlina. A taky okurka).

    Plus: 6+1 10 zájezdních hostinců do hodiny od Prahy

    Stáhnout PDF

    Tři čuníci jdou

    Číslo 29 / léto 2019
  • Na výlet!

    Číslo 28 / jaro 2019

    Na výlet!

    Proč sedět doma, když můžete vyrazit ven? Lukáš Hejlík 10 pro vás exkluzivně vybral šest gastro výletů po celé republice. A co si takhle zaletět na tacos do Mexico City? 11 Kromě toho vás krok za krokem provedeme výrobou ležáku z pivovaru Dva kohouti 09 (trvá devět hodin!), představíme vám Čecha, kterého ve 25 letech zná celá britská gastronomická scéna 02, i nového šéfa pekárny v Esce. 08

    Bonus: Recept na cukrářské piškoty 05 z Café Savoy a pravidla skvělé obsluhy z roku 1940. A velké téma – tetování kuchařů & číšníků. 03

    Stáhnout PDF

    Na výlet!

    Číslo 28 / jaro 2019
  • Tradice

    Číslo 27 / zima 2018

    Tradice

    Jak a proč si hýčkat staré odrůdy ovocných stromů? Probírali jsme to s vědcem a farmářem. Na tradici staví i pan Voverka z Javornické palírny 08 na jihu Čech, klidně však nechá zkvasit i pomeranče. Jemně opojná je tentokrát i sladká tečka: Coffee Martini 10 z Brasileira Slovanský dům. Krok za krokem se naučíte spaghetti all’amatriciana 03, a to přímo od šéfkuchaře Pizzy Nuovy Radka Pecka. A speciální téma na dlouhé zimní večery? Jídlo a architektura 02.

    Stáhnout PDF

    Tradice

    Číslo 27 / zima 2018
  • Víno a med

    Číslo 26 / podzim 2018

    Víno a med

    Jaké bude letošní víno? Ochutnejte s Ondřejem Kopičkou 01 přímo na vinici a zjistěte, jaké má další plány. Ovšemže opojné! Pokud jste spíš pivaři, mohla by vás dost bavit Pražská pivní zoo 08 s mistrem výčepním Lukášem Svobodou. Zlatavý je ovšem také med 07 – napadlo by vás, že na prestižních soutěžích pravidelně boduje ten z Prahy? Zjišťovali jsme, jak se žije pražským včelařům. Nášup: Sladká tečka 10 = malinový indiánek z Café Savoy a přehled pop-upů. Včetně těch, co se teprve klubou.

    Stáhnout PDF

    Víno a med

    Číslo 26 / podzim 2018
  • Ke grilu!

    Číslo 25 / léto 2018

    Ke grilu!

    Pět velmi speciálních kousků masa a jak za ně sklidit ovace vestoje + grilovací triky 02 řezníků a šéfkuchařů. K masu můžete servírovat sezonní zeleninu 07 – jak je to s tou českou a jak vidí současnou situaci sami farmáři? Zjišťovali jsme to přímo u zdroje. Maškrtnica 03 tentokrát zaostřila na brčka, kelímky a další (ne) ekologické jídelní propriety, kterých je léto plné. Nerudovskou otázku Kam s ním? 01 si pokládají i kavárníci, kteří nabízejí tolik oblíbenou kávu s sebou. S vrchním baristou Ambiente Ondřejem Štöklem 01 jsme pátrali po možných řešeních. Bonus: Lahodný výběr food trucků 08 (nejen v Praze!) a recept na skořicovou rolku 10 s vanilkovým krémem z Myšáka.

    Stáhnout PDF

    Ke grilu!

    Číslo 25 / léto 2018
  • Řezničina

    Číslo 24 / jaro 2018

    Řezničina

    Jak se dnes žije a pracuje řezníkům? Byli jsme to zjistit ve výrobně Amasa 07, dvorního dodavatele Našeho masa a Kantýny. Lukáš Svoboda a Adam Matuška vám povypráví o tom, jak objevovali pivní Ameriku 09, a Juliana Fischerová alias Maškrtnica 02 vás provede jarem ve slovenských kuchyních. Taky vám v druhé polovině školního roku zoufale dochází inspirace, co pořád dávat juniorům k svačině? Čtyři šéfkuchaři Ambiente 01 vám představí své osvědčené tatínkovské hity. Nafoceno i s dětmi. Bonus: Vyloženě sofistikovaný drink 03 a recept na kremrole z Esky 10.

    Stáhnout PDF

    Řezničina

    Číslo 24 / jaro 2018
  • Kafe!

    Číslo 23 / zima 2017

    Kafe!

    Dáte si? Představíme vám tři kávové mušketýry 06, kteří jsou vlastně čtyři, a jejich sofistikovanou novinku, ovšemže nabitou kofeinem. Pokud je vás aktuálně víc, oceníte tipy na pražské baby-friendly kavárny 01, které vyzkoušela a doporučuje trojice kamarádek foodblogerek. Tomáš Karpíšek pro vás vyzpovídal Pavla Maurera 04, v Pasta Fresca 02 mají minimálně dvacet důvodů k oslavě – a zimní sladká tečka od Myšáka 09 je horká a lehce opojná.

    Stáhnout PDF

    Kafe!

    Číslo 23 / zima 2017
  • Vypečené!

    Číslo 22 / podzim 2017

    Vypečené!

    Na co máte zrovna teď větší chuť: zaletět si do Paříže na degustaci vysloveně pokušitelských dezertů 01, anebo si pěkně rustikálně utrhnout rajče či papriku přímo z keříku na ekofarmě Olešná? 07 Velmi čerstvé tipy pro vaše domácí vaření ochotně poskytli kuchaři z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise 04, zatímco Lukáš Svoboda přihodil pět zvlášť zábavných historek ze své Školy čepování 08. Bonus: dva inspirativní rozhovory a makové buchty z Kantýny 11.

    Stáhnout PDF

    Vypečené!

    Číslo 22 / podzim 2017
  • Sdílejte!

    Číslo 21 / léto 2017

    Sdílejte!

    Prázdniny, okamžiky, zážitky... a samozřejmě jídlo! Kde a jak si můžete „sharování“ 08 vychutnat a proč je tenhle hluboký návrat ke kořenům tak příjemná záležitost? Sdílet můžete i takticky nařezané špekáčky 05, tartaletky 12 nabité letními chutěmi (jahody a rebarbora v hlavní roli) nebo taky zážitky z pivní zoo 03. Kromě toho vás vezmeme na výlet do olomoucké Entrée 04 a seznámíme s panem architektem Netíkem 11, autorem aktuální podoby Kantýny. A společný dezert? Zmrzlina s velmi netradiční příchutí.

    Stáhnout PDF

    Sdílejte!

    Číslo 21 / léto 2017
  • Křehké!

    Číslo 20 / jaro 2017

    Křehké!

    Co vlastně dělají farmáři v zimě a předjaří? Vypravili jsme se to zjistit ke Stanislavu Hechtovi 03, dvornímu dodavateli rajčat do Ambiente. A když už jsme u zeleně, zveme vás na procházku komunitními zahradami 06; jedna má vzniknout i u Esky. Těšte se! Křehké však nejsou jen zimní bylinky, microgreens 03, ale i Pavlova, „pusinkový“ dezert 10 z Pastacaffé Vězeňská. Kterou ze sezonních variací si vychutnáte? Pokračovat můžete s cukráři z Votre plaisir 03, plánují totiž velké sladké věci. A na závěr? Víno od sommeliera Matěje Duška 02 z Pizzy Nuova. Na zdraví!

    Stáhnout PDF

    Křehké!

    Číslo 20 / jaro 2017
  • Hoří!

    Číslo 19 / zima 2016

    Hoří!

    Proč jsou kuchaři rádi, když mají oheň v kuchyni 06, a jak to chodí v restauracích, kde vaří na otevřeném ohni? Zahřeje vás i česko-dánský svařák 04 a domácí žemlovka 12 s rumovou pěnou. Dozvíte se, co je aktuálně největším hitem latte artu 01 (co je zvíře, ale které?) a jak to vypadá s letošní sklizní chmele 09. Plus: Reportáž ze stěhování nové pece 03 do Pizzy Nuova. Dvěrmi to nešlo…

    Stáhnout PDF

    Hoří!

    Číslo 19 / zima 2016
  • Upečeno

    Číslo 18 / podzim 2016

    Upečeno

    Je čas se zahřát! Proto jsme pro vás upekli reportáž z přípravy kváskového chleba v Esce 06 a dáme vám k němu na výběr z několika červených vín z Moravy, 01 která prošla přísným výběrem našeho sommeliera. Ale hlavně: Zveme vás na ryby! 03 V rodinné Chabrybárně vám je uloví doslova na počkání, a před Vánoci tu mají „prodej
na pohodu“. Lukáš Svoboda vám prozradí, jak se trénují výčepní, 10 a Martin Štangl vám ukáže krok za krokem, 04 jak si dobře naložit ovoce & zeleninu. A sladká tečka? Domácí žužu! 12

    Stáhnout PDF

    Upečeno

    Číslo 18 / podzim 2016
  • Pojďte ven!

    Číslo 17 / léto 2016

    Pojďte ven!

    Léto přímo vybízí ke sdílení skvělého jídla a pití. Sbalte si piknikový koš a deku, pozvěte partu přátel a prostřete si tentokrát v trávě. Vyrazte na některé z našich osvědčených piknikovacích míst 09 a uprostřed přírody si vychutnejte tapas 03 připravené podle receptů Davida Rejhona, šéfa cateringu White Circus. Cestou se můžete stavit na dobře vychlazené drinky z výběrové kávy, 01 případně na víno od pana Nepraše, 05 za nímž jsme se rozjeli až do jihomoravského Pavlova. Tak na zdraví – a na prázdniny!

    Stáhnout PDF

    Pojďte ven!

    Číslo 17 / léto 2016
  • V novém!

    Číslo 16 / jaro 2016

    V novém!

    La Degustation Bohême Bourgeoise 05 je celá v novém! Provedeme vás její proměnou, která se podařila za pouhých 17 dní. Naopak velmi tradiční je způsob přípravy italské klasiky – špaget carbonara. 03 Ještě by se do vás vešel dezert, jenže se snažíte vyhýbat cukru? Zkuste cuketové lívance s jablky 11 podle Vojtěšky Šteflové, dvorní cukrářky Esky, nebo si zajděte do Bokovky na vybrané sýry 01 (a skleničku vína). A že se už nemůžete dočkat pořádného cestování? Objevte s námi všechny chutě Mexika 02 – ovšem až poté, co se společně projíme Brnem! 08

    Stáhnout PDF

    V novém!

    Číslo 16 / jaro 2016
  • Bokovka!

    Číslo 15 / zima 2015

    Bokovka!

    Ještě před koncem roku jsme stihli otevřít restauraci s pekárnou Eska 03 v Karlíně a taky novou, úplně jinou Bokovku 05 v Dlouhé ulici! Proto vám přinášíme reportáž o tom, jak se zrodily „školní“ židle 06 pro Esku, a přidáváme 12 zajímavostí 08 z Bokovky. A pozor, ne všechny jsou vinné! Co se jídla týče, prozradíme vám recept na legendární  buchtičky 11 s rumovou pěnou z Čestru a na vydatnou čočkovou 09 polévku 04 z Café Savoy, abyste si ji mohli uvařit na Nový rok – a pak po celý rok. Ať je dobrý, ba lahodný (a než si na něj přiťuknete, přečtěte si, co na to etiketa 01)!

    Stáhnout PDF

    Bokovka!

    Číslo 15 / zima 2015
  • Slavíme!

    Číslo 14 / podzim 2015

    Slavíme!

    Ambiente má 20 let! 06 Proto jsme vybrali symbolicky 20 střípků z toho všeho, co se u nás (a díky vám!) za tu dobu událo. A protože každé jubilem je třeba zapít, pozveme vás nejdřív na chmel 03 do Blšan a poté společně otestujeme slušnou řádku pařížských vinný chbarů. 09 Kdyby snad druhý den přišel vhod poctivý vývar, máme pro vás recept na nepřekonatelné domácí nudle 04 podle babičky Lukáše Svobody. A kafe! Nové trendy vám představí a své kávové sny 07 prozradí barista Ondřej Štokl.

    Stáhnout PDF

    Slavíme!

    Číslo 14 / podzim 2015
  • Pojďte ven!

    Číslo 13 / léto 2015

    Pojďte ven!

    Natrhejte si meruňky na báječnou marmeládu 04 z Café Savoy, dejte si pivo u některého z vyhlášených parapetů 08 a prozkoumejte moravské vinařské stezky 02. Nebo se s námi vydejte rovnou do zahraničí: v Londýně 06 jsme pro vás osobně vyzkoušeli několik restaurací, v Itálii zase velmi nekonvenční řeznictví 03. Kromě toho vás zveme na výlet do minulosti: v srpnu totiž uplyne 20 let 07 od otevření legendární „Mánesky“ 09!

    Stáhnout PDF

    Pojďte ven!

    Číslo 13 / léto 2015
  • Komu zvoní chleba

    Číslo 12 / jaro 2016

    Komu zvoní chleba

    Jak se vaří v restauraci se dvěma michelinskými hvězdami? Nahlédněte s Honzou Všetečkou do kuchyně stockjolmského Frantzénu 07. V Plzni jsme zase navštívili prvního soukromého pekaře Romana Seberu a ochutnali jeho úžasný kváskový chleba 06. Plus: Dress code 01 v luxusních restauracích, vína Châteauneuf-du-Pape 09 a férově chovaná kuřata. A protože krok za krokem se tentokrát naučíte božské tiramisu 04 z Pastacaffé Vězeňská, není sladká tečka tentokrát sladká, ale – zelená!

    Stáhnout PDF

    Komu zvoní chleba

    Číslo 12 / jaro 2016
  • Zima

    Číslo 11 / zima 2014

    Zima

    Lovecká sezona = zvěřina na talíři. Náš reportér a fotograf se vypravili přímo na místo činu, tedy 06 na hon. Kromě toho jsme si zajeli do rodinného Mlýna Dubeč u Turnova, abychom zjistili, jak se dnes mele ta nelepší mouka. Přinášíme vám také ohlédnutí za prestižním 01 pražským kulinářským sympoziem, jehož se účastnili michelinští kuchaři. Plus: Kde se vzal 08 přeštický vepř, podle čeho se menuje paprička 10 jalapeño a jak si doma připravíte omeletu Savoy s labužnicky polorozteklým sýrem.

    Stáhnout PDF

    Zima

    Číslo 11 / zima 2014
  • Podzim

    Číslo 10 / podzim 2014

    Podzim

    Pojďte s námi na houby! Jak je pro restaurace sbírá 07 „profesionální houbař“? Kromě toho vás zasvětíme do 10 norské gastronomie, 01 „rautové etikety“ i do 09 historie steakových nožů Opinel, kterými se krájí v Čestru. Ukážeme vám, jak si připravit to nejvoňavější 05 italské rizoto s liškami, a prozradíme, jak se dnes „loví“ ty nejluxusnější houby: 11 lanýže. Plus: Rozhovor s designérkou 06 Terezou Froňkovou, která proměnila Brasileiro Slovanský dům, a reportáž z místa, kde se vyrábějí delikatesy z 04 hlemýždího masa.

    Stáhnout PDF

    Podzim

    Číslo 10 / podzim 2014
  • Léto

    Číslo 9 / léto 2014

    Léto

    Voní a chutnají – taková jsou 06 rajčata od „klidných zemědělců“ i bylinky a jedlé květy od Víta Janouše. Pokud jste spíš na maso, bude se vám hodit náš průvodce pražskými 07 piknikovými místy a veřejnými ohništi. Krok za krokem se naučíte profesionálně vyfiletovat 04 rybu 09 a připravit si 13 netradiční zmrzlinu – totiž pivní. A letní novinky? 10 Průvodce nejlepšími víny České republiky a karlínský 09 Lokál Hamburk!

    Stáhnout PDF

    Léto

    Číslo 9 / léto 2014
  • Jaro

    Číslo 8 / jaro 2014

    Jaro

    Ambiente má catering 01 White Circus a řeznictví 08 Naše maso! Čím jsou jiné? Kromě toho vás 04 pozveme do kuchyně 06 Oldřicha Sahajdáka, představíme vám módní značku 05 Katarze, která nově navrhuje uniformy pro naše lidi, a sommelier 03 Roman Novotný vám doporučí, jak si vychutnat oranžová vína. Plus: Ty nejlepší hranolky z Čestru krok za krokem. 10 Etiketa: Reklamace

    Stáhnout PDF

    Jaro

    Číslo 8 / jaro 2014
  • Zásoby na zimu

    Číslo 7 / zima 2013

    Zásoby na zimu

    Čím se v zimě zahřát? Třeba výtečným slepičím vývarem z Café Savoy, který vás naučíme Ambiente krok za krokem, případně slivovicí od Žufánků. Těšte se na reportáž z tohoto rodinného lihovaru, ale i ze tří vyhlášených michelinských restaurací. A sladká tečka? Oříšková bábovka. Ta nejlepší, domácí.

    Stáhnout PDF

    Zásoby na zimu

    Číslo 7 / zima 2013
  • Houby

    Číslo 6 / podzim 2013

    Houby

    Prozradíme vám, jak si připravit tu nejlahodnější bramborovou kaši a co podniknout s houbařskými úlovky. Sdílíte s námi vášeň pro dobré víno? Pojďte s námi do Bokovky nebo na pražskou vinici svaté Kláry. A výlet? Tentokrát jsme se vypravili do Malé Skály do vyhlášené rodinné restaurace U Boučků. Vychutnejte si s námi podzim!

    Stáhnout PDF

    Houby

    Číslo 6 / podzim 2013
  • Meruňkové knedlíky

    Číslo 5 / léto 2013

    Meruňkové knedlíky

    Pozvali jste přátele na letní grilování? Krok za krokem vám ukážeme, jak si ugrilovat steak, a přidáme tip, kde pořídit kvalitní hovězí. Jestli jste spíš na sladké, zkuste náš osvědčený recept na skvostné meruňkové knedlíky. A čím svlažit hrdlo? Třeba svěžím, ovocným rosé. Kromě toho vás vezmeme do těch nejlepších tapas barů v Barceloně a na farmu v Krasolesí na Vysočině.

    Stáhnout PDF

    Meruňkové knedlíky

    Číslo 5 / léto 2013
  • Závan jara

    Číslo 4 / Jaro 2013

    Závan jara

    Jarní sezona přináší do kuchyně bylinky, rebarboru nebo třeba hrášek – prozradíme vám, jak s nimi nakládají naši šéfkuchaři. A kam na jaře vyrazit? Třeba po pražských vinicích anebo taky do dánské metropole. Kodaň je plná dobrých podniků, máme pro vás tipy na ty, které jsme nedávno osobně vyzkoušeli. Naučíme vás dělat sushi a vezmeme vás i do pivovaru Matuška.

    Stáhnout PDF

    Závan jara

    Číslo 4 / Jaro 2013
  • Zima

    Číslo 3 / zima 2012

    Zima

    V zimě patří na stůl třeba slávky nebo lanýže, sezonu mají také ústřice – poradíme vám, jak je otevírat, aniž byste si ublížili. A ty, kdo zimu neradi, zveme do Rio de Janiera, kde je léto v plném proudu, anebo do São Paula, kde byl na praxi v restauraci D.O.M. jeden z našich kuchařů. Prozradíme vám také, jak se pozná dobrý chléb a jak ho pečeme my.

    Stáhnout PDF

    Zima

    Číslo 3 / zima 2012
  • Léto nebo?

    číslo 2 / podzim 2012

    Léto nebo?

    O čem je léto? Třeba o jahodách, cestování a růžovém víně. My vás pozveme ještě na výlet do Neapole, ale taky do naší newyorské Hospody, která nedávno oslavila první výročí. Pizzaiolo z restaurace Pizza Nuova vám ukáže, jak se dělá pizza, a ujasníme si, jak ji správně jíst. Zaměřili jsme se i na vyzrálé hovězí a prozradíme vám například ještě recept na naše tiramisu...

    Stáhnout PDF

    Léto nebo?

    číslo 2 / podzim 2012
  • Jaro nebo?

    Číslo 1 / Jaro 2012

    Jaro nebo?

    Přijměte pozvání na výpravu světem gastronomie. Zavedeme vás například na farmářské trhy, do restaurace Pasta Fresca, ale i pivovarského podzemí. Naučíme vás připravovat chřest i další jarní suroviny a doporučíme vám skvělou kuchařku restaurace Eleven Madison Park. Navštívíme také New York a odhalíme vám jednu z jeho nejlepších stránek – tu kulinářskou...

    Stáhnout PDF

    Jaro nebo?

    Číslo 1 / Jaro 2012